Відкриття пам’ятної дошки дисиденту Валентину Морозу

У рамках програми «Івано-Франківськ – місто героїв» 16 квітня 2021 р. на приміщенні гуртожитку № 2 Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника на вул. Коновальця, 141, встановили пам’ятну дошку українському дисиденту, громадсько-політичному діячу, історику, політв’язню радянських тюрем Валентину Морозу. 16 квітня – друга річниця смерті Валентина Яковича, тож відкриття пам’ятної дошки присвятили до цієї дати. Крім того, 15 квітня йому могло б виповнитись 85 років.

Ініціатором встановлення пам’ятної дошки виступив кандидат історичних наук, провідний фахівець Інституту історії, етнології і археології Карпат Прикарпатського національного університету Богдан Паска, фаховий дослідник життя та діяльності Валентина Мороза. Вшанування пам’яті українського дисидента відбулося за сприяння керівництва Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та Івано-Франківської міської ради. У заході взяли участь міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда, заступник керівника секретаріату міської ради Станіслав Козлов, професор Микола Лесюк, викладачі, аспіранти і студенти Університету.

Ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда відзначив, що постать дисидента стала символом незламності та прагнення до української незалежності для поколінь.

«Для Прикарпаття він є знаковою особистістю, бо об’єднав навколо себе дуже багато цікавих людей. Вони підтримали його ідеї й навіть після арештів продовжували свою боротьбу. Він започаткував цілу хвилю боротьби за українську ідею. І нагадує про одне: в умовах боротьби ми повинні об’єднуватись. В єдності ми дуже сильні», – підкреслив ректор Університету.

Очільник міста Руслан Марцінків зазначив, що спільно з істориками, краєзнавцями, громадськістю, програма «Івано-Франківськ – місто героїв» буде продовжуватися. І навіть перевидадуть однойменну книгу.

«Наші герої потребують пам’яті. Я мав нагоду бути на зустрічах пана Валентина з громадою ще коли був студентом, та і після того… Мене дивував його дух, він був унікальною постаттю! І хоча багато діаспорян не повернулися в Україну, він, як тільки наша держава стала незалежною, повернувся додому і почав боротися за українську Україну тут! І все своє життя віддав цій меті. Про це важливо пам’ятати!» – зазначив Руслан Марцінків.

Під час свого виступу Богдан Паска ознайомив усіх присутніх із біографією Валентина Мороза, закликав зберігати пам’ять про його внесок у боротьбу за незалежність України.