Обстеження скельно-печерного комплексу у селі Поділля

4 липня 2021 р. у рамках Карпатської археологічної експедиції Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника проф. М.В. Кугутяк та доц. Б.П. Томенчук здійснили обстеження скельно-печерного комплексу у селі Поділля Більшівцівської селищної громади Івано-Франківського району (колишній Галицький район Івано-Франківської обл.).

    Цей скельно-печерний комплекс знаходиться на північно-східній околиці села Поділля і належить до одного часу і типу з подібними пам’ятками сусідніх сіл Сокіл, Вікторів і Межигірці. На перший погляд, височіє пагорб, увінчаний скельними масивами. Місцеві жителі це урочище називають «Монастир» або «Скала». Водночас, це є і фортифікаційна споруда ХVІІ ст., на вершині якої знаходиться потужний вал і рів, що прикривав вхід до цієї фортеці. Поруч, на відстані кілометра, виявлено розораний курган.

    В ході польової етноархеологічної розвідки у скелі виявлені три печерні утворення. Перший з них становить монастирський скельно-печерний комплекс, вхід у нього з півдня. Друга печера потребує додаткового обстеження. Третя – ще не обстежувалася. Загалом, скельно-печерний комплекс містить нашарування різних епох і періодів. Всередині комплексу виявлені петрогліфи, стародавні образи, знаки і символи. Значна кількість наскельних зображень – це хрестоподібні знаки і символи.