Всеукраїнська науково-практична конференція «Карпатські етнологічні читання»

Сьогодні в Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника у змішаному форматі відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Карпатські етнологічні читання» за участі викладачів та студентів Факультету історії, політології і міжнародних відносин. Модерував конференцію кандидат історичних наук, доцент кафедри етнології і археології Факультету історії, політології і міжнародних відносин Петро Костючок.

З вітальним словом звернулася перша проректорка Прикарпатського університету Валентина Якубів: «Вітаю усіх присутніх на такій важливій конференції! Це те, про що потрібно говорити. Ми всі розуміємо, що Карпати не просто географічна межа, це величезна культурна спадщина з багаторічною історією, своїми звичаями, традиціями, способом життя. Така їхня специфіка сьогодні приваблює багато туристів. Але це і те, що приваблює науковців досліджувати в різних аспектах цей край. Починаючи від історії, археології, етнології до культури, філології тощо. Надзвичайно цінно те, що ми думаємо, дбаємо і поглиблюємо свої знання. Зараз у нас є унікальна можливість обмінятися своїми думками, результатами наукових досліджень, які були проведені за цей час в контексті історії, етнології наших українських Карпат».

Конференція проводиться з метою розширення знань про етнокультурні особливості населення Карпатського регіону, виявлення недостатньо вивчених питань, а також популяризації, обліку і збереження об’єктів культурної спадщини. Останнє особливо актуально в умовах повномасштабної російсько-української війни, яка супроводжується руйнуванням та розкраданням пам’яток культури.

«Тематика конференції є надзвичайно актуальною. Немає важливішої теми, як та, що пов’язана з нашою ідентичністю, культурою, історичними пам’ятками та традиціями. Завдання науковців – це розповісти про своє бачення, розкрити істинну глибину нашої культури та пропагувати її серед народу. ПНУ є потужним осередком, де займаються дослідженнями етнографічних проблем, зокрема, пов’язаних з Карпатами, а ще гуцулами, бойками, нашими покутянами, лемками тощо», – підкреслив декан Факультету історії, політології та міжнародних відносин Ігор Гурак.

Ініціатором проведення Всеукраїнської конференції є доктор історичних наук, професор кафедри етнології і археології, директор Навчально-наукового інституту історії, етнології і археології Карпат Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Микола Кугутяк, який виступив із доповіддю на тему «Пам’ятки духовної культури карпатського регіону: стан і перспективи досліджень».

Він відзначив, що пам’ятки духовної культури карпатського регіону є в центрі національної культури загалом. «Це те, що формує націю та її ідентичність», – додав Микола Кугутяк.

Всеукраїнська науково-практична конференція «Карпатські етнологічні читання» проводилася за трьома секціями: «Локальні варіанти етнокультурної спадщини», «Обрядова культура в умовах глобалізації», «Етноісторичні процеси в карпатському регіоні».