Участь у круглому столі «Лев Бачинський – громадсько-політичний діяч України»

14 липня 2022 р. у с. Серафинці Городенківської територіальної громади Коломийського району Івано-Франківської обл. за участю провідного фахівця Інституту історії, етнології і археології Карпат, кандидата історичних наук Богдана Паски, відбулися урочисті заходи з нагоди 150-річчя від дня народження видатного українського громадсько-політичного і державного діяча, адвоката Лева Васильовича Бачинського (1872–1930). Уродженець цього мальовничого покутського села Л. Бачинський належить до числа найбільш знакових постатей західноукраїнської інтелігенції кінця ХІХ – першої третини ХХ ст. Політик був провідним лідером радикального руху Східної Галичини, мав високий авторитет та визнання у середовищі українського населення, чиї інтереси представляв в австрійському Рейхсраті (1907–1918 рр.) та польському сеймі (1928–1930 рр.). У своїй політичній діяльності Лев Бачинський активно відстоював ідею об’єднання всіх українських земель та виступив у 1919 р. одним із творців соборності України.

Урочисті заходи розпочалися з поминальної панахиди біля підніжжя пам’ятника Леву Бачинському. У спільній молитві присутні схилили голови перед пам’яттю усіх українських героїв, які боролися за Суверенітет та Незалежність України, за Героїв сьогоднішньої російсько-української війни з московською ордою. З вітальним словом виступили секретар Городенківської міської ради Любомир Музичка, заступник голови Коломийської військово-цивільної адміністрації Ганна Кравчук, начальник управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської обласної військово-цивільної адміністрації Володимир Федорак. 

Після урочистого віча відбулося засідання Всеукраїнського Круглого столу з міжнародною участю на тему: «Лев Бачинський – громадсько-політичний діяч України» за участю науковців Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка, інших закладів вищої освіти України, краєзнавців, родини Лева Бачинського із України та далекого зарубіжжя. Під час Круглого столу із доповіддю на тему «Могили учасників Української революції початку ХХ ст. та національний рух 1960–1970-х рр.» виступив провідний фахівець Інституту історії, етнології і археології Карпат Богдан Паска.

Закриваючи зібрання, її господарі відзначили високий науковий рівень доповідей учасників, полемічність їхніх виступів, що сприяє розвитку досліджень з історії України та рідного краю, їх використання у роботі з підростаючим поколінням у закладах освіти, налагодженню наукової комунікації та обміну власними науковими здобутками. За підсумками Круглого столу планується видання збірника матеріалів.