Просвітницький семінар Українського інституту національної пам’яті

14 листопада 2023 р. провідний фахівець Навчально-наукового інституту історії, етнології і археології Карпат Богдан Паска взяв участь у просвітницькому семінарі «Історія – (не) пропаганда. Війна за минуле», який було організовано фахівцями Українського інституту національної пам’яті у стінах Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка. Учасниками семінару були працівники бібліотечних і музейних закладів області. Присутні мали можливість почути цікаві лекції, які були присвячені питанням нашої історії України від найдавніших часів до нинішнього складного і трагічного сьогодення.

    Богдан Паска представив на розгляд публіки доповідь на тему «Діяльність дисидента Валентина Мороза на Івано-Франківщині». Під час виступу було розкрито основні віхи життя та опозиційної діяльності відомого дисидента, історика, викладача, публіциста Валентина Мороза, його зв’язок із Прикарпатським краєм. Викладач наголосив на важливості наукового дослідження тематики українського дисидентського руху на Івано-Франківщині, створення нових музейних експозицій з історії українського національно-визвольного руху другої половини ХХ ст., відкриття тематичних книжкових виставок у бібліотеках. До участі в роботі семінару було залучено також студентів спеціальностей «Математика» та «Прикладна математика» Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

    Із власними дослідженнями перед учасниками форуму виступили представники Українського інституту національної пам’яті: Олена Охрімчук – кандидатка філософських наук, начальниця Управління забезпечення реалізації політики національної пам’яті в регіонах, Ганна Байкєніч – кандидатка правознавчих наук, завідувачка сектору методичної роботи, координаторка освітніх проєктів УІНП, Олексій Серветнік – представник Центрального міжрегіонального відділу Управління забезпечення реалізації політики національної пам’яті у регіонах УІНП, а також Микола Вітенко – кандидат історичних наук, доцент Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та Ярослав Коретчук – кандидат історичних наук, директор Івано-Франківського обласного музею національно-визвольної боротьби ім. С. Бандери. Усі доповідачі старалися донести значення та важливість нашої національної пам’яті в сучасних умовах російсько-української війни.