Участь Богдана Паски у роботі журі ІV етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з історії

18–20 квітня 2023 р. провідний фахівець Інституту історії, етнології і археології Карпат Богдан Паска взяли участь у роботі ІV етапу XXV Всеукраїнської учнівської олімпіади з історії, яка проходила у м. Рівне на базі Рівненського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.

IV етап XXV Всеукраїнської учнівської олімпіади з історії відбувався дистанційно на освітній платформі «HUMAN Школа» з використанням системи відеоконференцій Google Meet упродовж трьох днів. Перемогу на цих інтелектуальних змаганнях виборювали 116 учнів 8–11 класів із різних куточків України, зокрема 26 восьмикласників, по 31 учаснику із 9-х і 10-х класів та 28 одинадцятикласників.

Результати інтелектуальних змагань визначало компетентне журі, до складу якого входили майже 40 науковців і педагогів з усієї України, з них – 12 були представниками із Рівненщини. Так, заступником голови журі був доцент кафедри історії України і методики викладання історії ПНУ ім. В. Стефаника Андрій Королько, який курував перевірку членами журі завдань теоретичного туру учнів 10–11 класів. У свою чергу, провідний фахівець Інституту історії, етнології і археології Карпат Богдан Паска здійснював перевірку завдань теоретичного туру учнів 9 класу. Переможцями олімпіади стала половина учасників, які відповідно до рейтингу посіли І, ІІ та ІІІ місця.

Основними завданнями учнівської олімпіади на її останньому ІV Всеукраїнському етапі є: стимулювання творчого самовдосконалення дітей, учнівської молоді; виявлення, розвиток обдарованих учнів, надання їм допомоги у виборі професії, залучення їх до навчання у закладах вищої освіти; реалізація здібностей талановитих учнів; підвищення інтересу до поглибленого вивчення історії, формування у колах учнівської молоді навичок дослідницької роботи; активізація всіх форм позакласної та позашкільної роботи з учнями; підвищення рівня викладання історії і суспільствознавчих предметів, фахової підготовки учнів; залучення професорсько-викладацького складу, аспірантів, студентів закладів вищої освіти, працівників наукових установ до активної роботи з обдарованою учнівською молоддю. Аналіз перевірених робіт показав високий рівень підготовки більшості учнів 8–11 класів.

Вітаємо переможців! Нехай академічні успіхи додають вам сили духу, наполегливості, надихають на нові звершення та підкорення незвіданих інтелектуальних вершин! Пам’ятайте, що історія світу, історія непереможної України триває, і творити її вам!

Також для членів журі у перший день була організована пішохідна екскурсія містом Рівне, а наступного дня – поїздка у м. Дубно, де була проведена екскурсія по Дубенському замку та ПЗ «Дубенська гімназія “Премудрість”».