Петро Сіреджук – лавреат конкурсу “Краща книга Прикарпаття 2020”

16 лютого 2021 р. в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулося урочисте нагородження лавреатів конкурсу «Краща книга Прикарпаття 2020», ініційоване Товариством письменників і журналістів ім. І. Франка за підтримки Івано-Франківської обласної організації Національної спілки краєзнавців України та управління культури національностей та релігій Івано-Франківської обласної державної адміністрації. До урочистого дійства долучилися відомі краєзнавці, історики, письменники та просто небайдужі читачі.

Вибрати переможців конкурсу серед значної кількості різноманітної і різножанрової літератури членам журі було нелегко, тому вирішили розширити звичні номінації і нагородити 16 лавреатів. Серед їхньої когорти були і науковці Факультету історії, політології і міжнародних відносин – знані вчені не тільки на Прикарпатті, але й в Україні. Так, у номінації «Народознавство. Краєзнавство» одним із лавреатів став доктор історичних наук, професор, провідний фахівець Навчально-наукового інституту історії, етнології і археології Карпат Петро Сіреджук за книгу «Галицька Гуцульщина доби Західно-Української Народної Республіки».

Ґрунтовна монографія вченого досліджує питання державного і військового будівництва на теренах Галицької Гуцульщини доби ЗУНР та участь гуцулів у польсько-українській війні 1918-1919 рр. Велика увага звернена на участь краян у визвольних змаганнях за соборність України в 1918-1920 рр., а також боротьбі гуцулів за соціальне і національне визволення, котра свого апогею сягнула у виразі Гуцульського повстання 1920 р., та розгортанні на Верховинщині і Надвірнянщині партизанського руху.