Монографія про лицарів Визвольних війн одного населеного пункту Прикарпаття

Косівське видавництво «Писаний Камінь», очолюване Михайлом Павлюком, на початку літа видало в світ книгу провідного фахівця Інституту історії, етнології і археології Карпат, відомого краєзнавця, історика, доктора історичних наук Петра Сіреджука та члена НСПУ та НСКУ Миколи Ґушула під назвою “Рожнівські лицарі визвольних змагань” (Косів: Писаний Камінь, 2021. – 204 с.). 

Автори цікавого і добре ілюстрованого видання у вступі констатують, що впродовж усього періоду свого існування український народ змушений був боротися за свою незалежність, за свої духовні, культурні і матеріальні цінності, за свою самобутність і право жити на своїй, Богом дарованій землі.

Протягом століть ця боротьба з численними ворогами велася з перемінним успіхом. Але ніколи кращих синів українського народу не покидали бажання і надія на побудову своєї незалежної держави. Ця боротьба у різні часи мала різні форми і методи, починаючи від просвітницьких і закінчуючи силовими, воєнними. Були злети і падіння, були втрати і поразки, але без цих подвижників і героїв, які жили і діяли у свій час, не була би можливою побудова сьогоднішньої незалежної, соборної України.

Мета цієї публікації — пролити світло і згадати уродженців с. Рожнів Косівського району — лицарів визвольних змагань, які воювали на фронтах Першої світової війни у підрозділах австрійської армії і військових формуваннях січового стрілецтва, і закінчуючи вояками, які самовіддано воювали і воюють до цього часу з російськими загарбниками і їхніми найманцями на Донбасі, Цю тему розділено на чотири розділи:

  • Розділ І. Українські січові стрільці (УСС);
  • Розділ II. Українська галицька армія (УГА);
  • Розділ III. Українська повстанська армія (УПА);
  • Розділ IV. Російсько-українська війна на Донбасі (АТО).

Дослідження базуються на опрацюванні численних фондів державних архівів Києва, Львова, Івано-Франківська, Польщі, історико-літературних і періодичних публікаціях на цю тему в Україні та за кордоном, на спогадах старожилів-рожнівчан.

Книга розрахована на учнів, студентів, краєзнавців, науковців, працівників ЗМІ, а також широке коло читачів з близького і далекого зарубіжжя.

Нагадаємо, впродовж свого життя Петро Сіреджук досліджує антропоніміку, археологію, геральдику, демографію, етнографію, історію, картографію, сфрагістику, топоніміку та фольклористику Галичини.

Студенти та викладачі щиро вітають Петра Степановича з виходом унікального історико-краєзнавчого видання та зичать реалізації нових творчих наукових задумів.