Всеукраїнська наукова конференція «Четверті Грабовецькі історичні читання»

4 грудня 2023 р. з нагоди 95-ї річниці з дня народження і восьмої річниці смерті відомого українського вченого, історика, першого завідувача кафедри історії України Володимира Грабовецького (1928–2015) на його рідній малій батьківщині у селищі Печеніжин Коломийського району відбулася Всеукраїнська наукова конференція «Четверті Грабовецькі історичні читання». Її організаторами стали кафедра історії України і методики викладання історії Факультету історії, політології і міжнародних відносин, управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської ОДА, Івано-Франківська обласна організація Національної спілки краєзнавців України, Івано-Франківський історико-меморіальний музей Олекси Довбуша, Івано-Франківський обласний центр туризму і краєзнавства учнівської молоді, відділ культури і туризму Печеніжинської селищної ради, публічна бібліотека ім. В. Грабовецького та історико-краєзнавчий музей Олекси Довбуша селища Печеніжин. Цьогоріч учасниками конференції стали понад 80 осіб: представники органів державної влади, науковці, викладачі, вчителі, керівники гуртків закладів загальної середньої і позашкільної освіти, музейні працівники, студенти та ін. з різних регіонів України.

Розпочалася Весукраїнська наукова конференція з пленарного засідання. Під час його проведення з вітальними словами виступили ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, доктор політичних наук, професор Ігор Цепенда, кандидат історичних наук, доцент, декан Факультету історії, політології і міжнародних відносин Прикарпатського університету Ігор Гурак, доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії України і методики викладання історії Ігор Райківський, голови Коломийської районної військової адміністрації і районної ради Любомир Глушков та Іван Угрин, голова Печеніжинської селищної територіальної громади Ігор Довірак, кандидат педагогічних наук, голова Івано-Франківської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, директор Івано-Франківського обласного державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді Михайло Косило та кандидат історичних наук, син Володимира Грабовецького Богдан Грабовецький.

У ході роботи конференції відбувся перегляд документального фільму про життя і творчість Володимира Грабовецького «На вівтар історії України», було презентовано виставку праць вченого. Всеукраїнська наукова конференція «Четверті Грабовецькі історичні читання» працювала у трьох напрямах: Володимир Грабовецький як науковець, викладач і громадський діяч; регіонознавчі дослідження і музейна справа в Україні: історія і сучасний стан; Історичне краєзнавство і музеєзнавство на Прикарпатті. Модератором однієї з секцій конференції виступив провідний фахівець Інституту історії, етнології і археології Карпат Богдан Паска. 

Учасники конференції дійшли висновку, що з метою подальшого ґрунтовного вивчення історичної спадщини Володимира Васильовича Грабовецького, слід опублікувати доповіді учасників наукової конференції «Четверті Грабовецькі історичні читання» окремим виданням у вигляді колективної монографії; звернутися до органів влади місцевого самоврядування із клопотанням назвати вулицю імені В. Грабовецького на його малій батьківщині – селищі Печеніжин, а також в м. Івано-Франківську, де професор прожив більшу частину свого життя; збагатити фондосховища Історико-меморіального музею Олекси Довбуша у м. Івано-Франківську новими матеріалами з приватної колекції Володимира Грабовецького; науковій громадськості, краєзнавцям, меценатам, громадськості популяризувати дослідження Володимира Грабовецького, спонукати до видання/перевидання його праць; вчителям і керівникам гуртків закладів освіти – модернізувати методику історико-краєзнавчої роботи в закладах освіти, де мають органічно поєднуватися «традиційні» та інноваційні методи, форми, прийоми, засоби з вивчення творчого доробку В. Грабовецького.