Вічна пам’ять!

14 грудня 2023 р. на 93-му році життя відійшов у вічність Устенко Олександр Андрійович – український вчений-економіст і політик, ректор Івано-Франківського педагогічного інституту (1967–1980), ректор у 1974–2002 рр. Тернопільського національного економічного університету (нині Західноукраїнський національний університет), народний депутат України четвертого скликання, Почесний професор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника (з 2015 р.).

    Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника висловлює свої щирі співчуття з приводу тяжкої втрати! Вічна та світла пам’ять! Олександр Андрійович прожив цікаве, багатогранне життя, яке присвятив служінню людям та університету.

    Його справу продовжують десятки тисяч випускників, частина з яких стала викладачами університетів, професорами. Він живе в своїх учнях, послідовниках-ректорах, друзях, колегах, рідних.

    Довідково. Народився Олександр Андрійович 17 жовтня 1930 р. в місті Вінниця. У 1954 р. закінчив Київський державний університет імені Т. Г. Шевченка. Отримав диплом юриста. У 1962–1964 рр. навчався в аспірантурі на кафедрі політичної економії Львівського державного університету імені Івана Франка. У 1965 р. захистив кандидатську дисертацію на тему: «Зміни характеру праці працівників промисловості». З червня 1967 р. до лютого 1980 р. – ректор Івано-Франківського педагогічного інституту імені Василя Стефаника. З квітня 1984 р. – ректор, з квітня 2002 р. – президент, голова наглядової ради Тернопільської академії народного господарства. З квітня 2002 р. по березень 2005 р. – народний депутат України 4-го скликання, обраний по виборчому округу № 164 Тернопільської області. Працював у фракції Блоку «Наша Україна». Голова підкомітету по фаховій освіті Комітету Верховної Ради по науці та освіті. Напрямок наукових досліджень: політична економія, проблеми використання трудових ресурсів, економічні проблеми вищої освіти. Опубліковано понад 200 праць, в тому числі 6 монографій. Автор та співавтор статей у тритомній енциклопедії України, економічних підручників і співробітників, зокрема «Політична економія» (2002). За вагомий внесок у розвиток науки та підготовку висококваліфікованих спеціалістів для народного господарства присвоєно почесне звання “Заслужений працівник народної освіти УРСР”. За наукові та освітянські досягнення удостоєний Диплома Міністерства освіти і науки України та Академії педагогічних наук України.