Науково-практична конференція «Церква Параскеви у селі Космач. Минуле. Теперішнє. Майбутнє»

13 січня 2024 р. у селі Космач Космацької територіальної громади Косівського району Івано-Франківської області відбулася науково-практична конференція «Церква Параскеви у селі Космач. Минуле. Теперішнє. Майбутнє», присвячена одній із найвідоміших втрачених на сьогодні сакральних пам’яток Гуцульщини – Довбушівській церкві в с. Космач. Організатором конференції виступив Університет Короля Данила. У роботі конференції взяв участь провідний фахівець Інституту історії, етнології і археології Карпат Богдан Паска, який ознайомив усіх присутніх із роллю та місцем с. Космач в історії українського дисидентського руху другої половини ХХ ст. Темою доповіді Б. Паски стала великодня провокація радянського режиму в 1970 р. проти відомого дисидента, історика й публіциста Валентина Мороза. Про історію Довбушевої церкви в Космачі розповів провідний фахівець Інституту Петро Сіреджук.

У межах конференції презентували 3D-проєкт церкви Святої великомучениці Параскеви. Над проєктом працювали викладачі й студенти УКД, узявши за основу креслення доцента УКД Зеновія Соколовського та архівні зображення, описи і фото, які вдалося віднайти. Ініціатива передбачає створення інтерактивного простору на місці зруйнованого храму. Керівником проєкту виступив кандидат архітектури, доцент кафедри архітектури та будівництва Андрій Савчук.

Учасники заходу обговорили і формальні рішення стосовно відбудови церкви, функції потенційно відновленої споруди, цінність і важливість збереження такого сакрального об’єкта для прийдешніх поколінь. Також дослідники презентували сакральну спадщину Космача, відбиту в збірці Музею мистецтв Прикарпаття. Учасники конференції відвідали екобудинок «Бутинар», де мали унікальну можливість дізнатися про автентичні особливості космацького краю, актуальні ремесла, побут та культуру.