Захист дисертації зі спеціальності 032 Історія та археологія

Кращі випускники магістратури факультету історії, політології і міжнародних відносин мають змогу продовжити навчання в аспірантурі, в т. ч. на бюджетній формі навчання, й отримати науковий ступінь доктора філософії. Серед викладачів, які не лише успішно керують дисертаційними дослідженнями, але й беруть участь в організації захистів як рецензенти, опоненти та голови разових спеціалізованих вчених рад, є представники професорсько-викладацького складу різних кафедр факультету.

    У засіданні разової спеціалізованої вченої ради з присудження ступеня доктора філософії випускнику аспірантури Андрію Ігоровичу Петрашу 12 січня 2024 р., затвердженої в Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника у складі п’яти осіб, взяли участь два викладачі кафедри історії України і методики викладання історії як рецензенти дисертації – кандидат історичних наук, доцент Єгрешій Олег Ігорович і кандидат історичних наук, доцент Королько Андрій Зіновійович. Тема дисертації на здобуття ступеня доктора філософії за спеціальністю 032 «Історія та археологія»: «Товариство Ісуса у Львівській архідієцезії в 1852–1914 рр.: релігійно-культурна та суспільно-харитативна діяльність», науковий керівник роботи – доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри всесвітньої історії Жерноклеєв Олег Станіславович.

    Головою ради виступив доктор історичних наук, професор кафедри етнології і археології, директор Інституту історії, етнології і археології Карпат Кугутяк Микола Васильович, а науковими опонентами дисертації – кандидат історичних наук, доцент кафедри всесвітньої історії Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка Опря Ігор Анатолійович і кандидат історичних наук, доцент кафедри археології, етнології та культурології Ужгородського національного університету Ферков Оксана Василівна.

    Колектив кафедри історії України і методики викладання історії щиро вітає А.І. Петраша та його наукового керівника з успішним захистом дисертаційного дослідження. У важких умовах воєнного часу наукове життя продовжується, віримо в перемогу України та її героїчних захисників і захисниць!