Здійснюємо експертизу навчальної літератури

23 січня 2024 р. провідний фахівець Інституту історії, етнології і археології Карпат Богдан Паска взяв участь у засіданні експертної комісії з історії Міністерства освіти і науки України. Головував на засіданні завідувач кафедри джерелознавства та спеціальних історичних дисциплін Інституту історичної освіти Українського державного університету імені Михайла Драгоманова, д.і.н., проф. Потильчак Олександр Валентинович (голова експертної комісії), секретарем була старший науковий співробітник відділу наукового та навчально-методичного забезпечення змісту загальної середньої освіти в НУШ Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти», к.і.н. Гурська Олена Костянтинівна.

    Під час засідання було розглянуто 10 об’єктів грифування – підручників із курсів «Історія України», «Всесвітня історія», «Історія: Україна і світ», призначених для учнів 7 класу. Богдан Паска представив на розгляд комісії експертний висновок на підручник з навчального курсу «Історія України» для 7 класу авторства Віталія Власова, Оксани Данилевської та Дмитра Ващука. Висновок експерта був підтриманий і затверджений експертною комісією. Комісія запропонувала надати відповідному підручнику гриф «Рекомендовано Міністерством освіти і науки України».

    Після розгляду підручників між членами експертної комісії відбулася цікава термінологічна дискусія за участі науковців та педагогів Олександра Потильчака, Людмили Гриневич, Олександра Удода, Світлани Візер, Юрія Латиша, Віктора Доценка щодо доцільності вживання в навчальній літературі терміну «Русь-Україна», який фігурує у модельній навчальній програмі курсу «Історія України. 7–9 класи». Було домовлено рекомендувати авторам підручників використовувати термін «Русь-Україна» стосовно суспільно-культурної спільноти, яка населяла в ІХ–ХІІІ ст. територію сучасної України. Щодо середньовічної держави відповідного періоду експерти пропонують використовувати термін «Русь» або «Київська держава».