Презентовано книгу «Монастирі давнього Галича – духовні обереги української нації»

12 жовтня 2023 р. у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника презентовано книгу декана Факультету історії, політології і міжнародних відносин, директора Навчально-наукового інституту історії, етнології і археології Карпат професора Миколи Кугутяка «Монастирі давнього Галича – духовні обереги української нації». У презентації взяли участь Преосвященні владики, науковці, викладачі, працівники, студенти і аспіранти Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, Інституту історії України НАН України, представники влади та органів місцевого самоврядування.

Привітав учасників заходу ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, професор Ігор Цепенда: «Щиро радий, що сьогодні в стінах нашого університету ми маємо не тільки історичне, але й духовне дійство. У цей день Преосвященні владики, духовні Пастирі зібралися з нами для того, щоб презентувати унікальну монографію. Вона вийшла з під пера нашого професора, Миколи Кугутяка та присвячена Галицьким монастирям, які є духовним оберегом не тільки Галичини, але й всієї України. Ця подія є невипадковою, тому що цьому передувала титанічна робота над величезною проблематикою, якій присвячена сакральна історія нашої країни. Наш університет розпочав ментальну сторінку української історії, коли звернувся на науковому рівні до досліджень монастирів, які відіграють важливу роль у формуванні духовності нашої нації. Велика вдячність усім, хто долучився до створення видань, які надихають та дають можливість іншим університетам України теж повернутися до багатої спадщини наших поколінь».

    Ігор Цепенда акцентував увагу на тому, що у нашому університеті професором Миколою Кугутяком сформовано вже певний напрям історичних досліджень з минулого нашої церкви, це 3-томне видання «Великий Скит у Карпатах», 2-томна праця «Гошівська обитель Богородиці на Ясній горі в Карпатах», інші видання.

    Книгу видано за сприяння Івано-Франківської обласної ради в рамках обласної комплексної програми «Відзначення 1125-річчя від часу першої згадки про місто Галич» на 2022–2023 роки.

«Поряд з багатьма матеріальними речами, які нам вдалося зробити для Галича в його ювілейний рік, ми не забули про духовну, нематеріальну справу. І змогли зробити це завдяки добрій справі обласної ради та Прикарпатського національного університету. Найкращою демонстрацією цього є видання цілої серії книг про Галич, а сьогодні – вихід у світ цієї фундаментальної монографії», – підкреслив голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич.

    У своєму виступі Олександр Сич наголосив на тривалій співпраці Івано-Франківської обласної ради із вченими-історками Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. З обласного бюджету здійснювалося фінансування цього видання і вже згаданих книг з історії монастирів краю, 4-томного видання «Західно-Українська Народна Республіка. Енциклопедія» та інших праць. Олександр Максимович щиро подякував історикам за самовіддану працю на благо України. На завершення свого виступу він нагородив пам’ятною медаллю до 1125-річчя першої письмової згадки про княжий Галич професора Богдана Томенчука.

    Із важливою подією у духовному житті краю привітав присутніх Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський УГКЦ о. Володимир Війтишин. Він підкреслив як важко зберегти і відновити українську історичну, культурну, духовну спадщину, яких великих втрат вона зазнала впродовж останніх десятиліть і яких зазнає навіть зараз. Високопресвященний отець наголосив, що саме тому праця професора Миколи Кугутяка є особливо цінною і знаковою як приклад іншим дослідникам зі збереження української культурної спадщини.

«Хочу скласти велику подяку від нас усіх пану Миколі Кугутяку за таку працю. Такі великі дослідження ми маємо перші. Беручи книгу про монастирі Галича, можна зрозуміти ту глибину розвитку нашого народу на своїй землі. Сьогодні ми перебуваємо у стані війни, де вороги хочуть знищити нашу історію. Саме ці дослідження є нашим фундаментом, який затверджує українську ментальність, історію, культуру. Зараз, коли людина перебуває в часі швидкого наукового розвитку вона також повинна пам’ятати, що перш за все є людиною, а не предметом, яким можна керувати. Завжди потрібно згадувати Церкву та Боже Слово, адже тільки так ми зможемо побудувати вільну, демократичну країну у якій хочемо жити», – зазначив Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський УГКЦ Володимир Війтишин.

    Митрополит Івано-Франківський і Галицький Православної церкви України Іоасаф Василиків привітав учасників зібрання, згадав тривалу історію наукової співпраці з Миколою Кугутяком, спробував її узагальнити, підкреслив особливе значення 1125-річчя княжого Галича і закликав науковців Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника не зупинятися на досягнутому, а продовжувати дослідження.